Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

φαινολικά οξέα, τα

     fenolika΄οxe΄a    
phenolic acids

     φινόολικ άσιdς    

Ερμηνεία:

Τα φαινολικά οξέα είναι μορφές φυσικών πολυφαινολών. (π.χ. βενζοικό οξύ, παράγωγα του κινναμικού οξέος. Διαθέτουν ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, αντιικές, αντικαρκινικές και καρκινοπροστατευτικές ιδιότητες.

Ασκούν προστατευτικό ρόλο κατά των κυτταρικών βλαβών που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Ελαττώνουν τον κίνδυνο χρόνιων εκφυλιστικών νόσων και άλλων νόσων πουσυνοδεύουν το γήρας.

Τροφές που περιέχουν φαινολικά οξέα είναι: τα μήλα, κεράσια, ακτινίδια, φράουλες, κρεμμύδια, πράσινο τσάι, καφές, το κόκκινο κρασί, η σκόνη των κουκουτσιών και των φλουδών του κόκκινου κρασιού (Vinigkelin), ρύζι, βρώμη, σόργον, κεχρί, κ.α.



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Therapeutic Potential of Dietary Phenolic Acids. Saibabu V, Fatima Z, Khan LA, Hameed S. Adv Pharmacol Sci. 2015;2015:823539. Epub 2015 Sep 9.

Effects of Increasing Doses of UV-B on Main Phenolic Acids Content, Antioxidant Activity and Estimated Biomass in Lavandin (Lavandula x intermedia). Usano-Alemany J, Panjai L. Nat Prod Commun. 2015 Jul;10(7):1269-72.



Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Χημεία: